sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Kihlajaisten tarjoilu

Näemmä on vielä liikaa aikaa, kun ehtii kaikkea miettimään. Mutta eipä se kai väärin ole. :)

Kihlajaisia (sekä tupareita) on suunniteltu vietettävän huhtikuun puolessa välissä. Innokkaana suunnittelijana olen jo hieman pohtinut kyseisten kemujen tarjoiluja. Tarkoitus on viettää juhlia lauantaina ja pyytää sukulaisia päivemmällä ja kavereita illemmalla. Päivän ja illan menu saattaa siis poiketa jollain tavalla toisistaan.

Ajatuksia on ollut hieman italialaishenkisestä tarjoilusta. Itse aion valmistaa lähes kaiken, mutta ehkä sitä voisi toivoa, jos äiti vaikka lähtisi kauppaan ostoksille. :) Perinteisesti ilmeisesti toisen kihlatun vanhemmat kutsuvat vieraat kahville ja toiset sitten kustantavat nämä. Kunhan nyt toivotaan, että löydetään kaikille osapuolille sopiva päivä juhlimisille. Mutta siihen tarjoiluun.

Päivän menu

Alkumalja: 
Puolimakea kuohuviini

Suolaiset syötävät: 
Tomaatti-rucola -salaatti
Focaccia -leipä
Pesto-tomaatti-mozzarella -bruschetat
Chili-lime -lihapullat
Pesto-katkaravut
Ilmakuivatulla kinkulla tai salamilla kääräistyt hunajamelonit

Valko- ja punaviini
Vesi/kivennäisvesi
Mehu

Makeat syötävät:
Tiramisu
Jotain keksejä
Vaahtokarkkeja

Kahvi
Tee

Illan menu

Alkumalja:
Joku kiva drinksu

Suolaiset syötävät: 
Pikkupizzat
Tomaatti-rucola -salaatti

Makeat syötävät:
Tiramisu

Loput viinit
Pieni booli?

Snacksejä (sipsejä, ruissipsejä, vaahtokarkkeja)

Suurimman osan tarjoilusta pystyy valmistamaan etukäteen ja pakastamaan (lihapullat, focaccia ja pikkupizzat) sekä tiramisu pitää valmistaa edellisenä päivänä, joten itse juhlapäivänä ei tarvitse hirveästi häärätä. Olen tainnut kaikkia noista yllä olevista jutuista tehdä joskus, joten ihan pystymetsästä ei tarvitse lähteä. Mitään reseptejä en siltikään muista ikinä tallettaa, joten niitä piti taas kaivaa jostain esiin. 

Focaccia -leivälle löytyy tuhat ja yksi reseptiä, mutta tämä Kinuskikissan resepti vaikutti hyvältä, varsinkin tuon valkoviinin osalta. :D Myös tämä toinen Äärestä laitaan -blogin leipäresepti vaikutti hyvältä (alunperin siis Jamie Oliverin resepti). Enemmän kyllä himoitsin tuota punasipulipäällystettä, joten ehkä pitää tehdä pari erilaista focacciaa: sipulipäällysteellä ja perinteisellä rosmariini-suola -päällysteellä.


Tiramisulla on varmaan sama tilanne kuin focaccialla. Kinuskikissalta löytyi juustokakkuversio Tiramisusta, mutta myös tämä Maku-lehden perinteisempi versio vaikuttaa hyvältä. Mietin vielä, että pitäisikö olla myös jotain muutakin (keksejä tms.), mutta sitten keksin aivan mahtavat pehmistäytteiset tuulihatut, joita saa ihan kaupan pakastealtaasta. Pitää Suomessa tsekata minkälaisia ne olivat. Ehkä sitä voisi jotain keksejä ja ehkä vaahtokarkkeja ostaa lasten iloksi.

Maku-lehdestä
Nuo bruschetat onkin varsin helppo valmistaa. Jonkun ystäväni luona olen näitä tainnut ensimmäisen kerran maistaa. Tarvitaan esipaistettuja patonkeja, tomaatteja, pestoa, mozzarella-raastetta, oliviiöljyä, valkosipulia, suolaa, mustapippuria. Tomaatit kaltataan eli kuoritaan (hyvä Youtube-video), palastellaan ja joukkoon lisätään vähän oliviiöljyä, valkosipuli ja mausteet. Annetaan maustua jääkaapissa hetki. Patongit viipaloidaan ja laitetaan pellille. Patonkien päälle pestoa, tomaatti ja päälle juustoraaste. Uuniin samaksi aikaa kuin patongin normaali paistoaika on (ja sama lämpötila). Tulee muuten hyviä! :)

Muut ovatkin sitten vaan kokoamista. Pestolla maustetut katkaravut on muuten älyttömän hyviä. Nekin tykkäävät olla jääkaapissa maustumassa jonkun aikaa. 

Viinienkin (ainakin valko- ja punaviinin) toivon olevan myös italialaisia. Ehkäpä ostamme parit pahvipönikät, kun ovat hieman edullisempia. Pohdin sitäkin, että pitäisikö meidän täältä Keski-Euroopasta tuoda vaikka nuo skumpat. Ovat kuitenkin hiukan edullisempia täällä. Muuten voisi tuoda kaikki juomat, mutta auton kantavuuden kanssa voi tulla ongelmia, kun on muutenkin kahden hengen puolen vuoden kamat autossa. Katsotaan.

Tuli muuten älytön nälkä tämän tekstin kirjoittamisen aikana! Onneksi pian saa H:n tekemää perunamuusia (joka on muuten ehkä maailman parasta!).

EDIT: Lihapullat meinasi ihan unohtua. :) Lisätty siis.

3 kommenttia:

  1. Onnea kihlauksesta :) Me ei olla juhlittu vieläkää meidän kihlajaisii vaikka 3 v oltu kohta kihloissa :D on vaan ''unohtunut''

    VastaaPoista
  2. Menut kuullostavat hyvältä, täälläkin päässä tuli nälkä lukiessa :)

    VastaaPoista
  3. Mitä kuohuviiniä teillä oli tarjolla alkumaljoissa? :) Meillä kun on tulossa vähän alle kolmen viikon päästä kihlajaiset niin yritän löytää sopivaa kuoharia alkumaljoihin. Mukavalta kuulostaa koko menu! :)

    - Heidi

    VastaaPoista